Göra

Evenemang

Närpes är en aktiv stad, där det alltid är mycket på gång. Tomatkarnevalen i juli är vårt största evenemang, men både stora och små tilldragelser arrangeras året runt. Här kan du njuta av högklassiga konserter och teaterpjäser, spännande idrottstävlingar, glada sommardanser och mycket mer. Mer information hittar du i evenemangskalendern eller på de enskilda arrangörernas webbsidor.

Sevärdheter

Närpes är en stolt, gammal jordbruksbygd och närheten till havet gör att man har en fiskenäring med gamla anor. Många av sevärdheterna knyter an till detta: hembygdsmuseer, kyrkstallar, gamla fiskelägen osv. Dessa ger besökaren en unik möjlighet att leva sig in i hur livet och vardagen tedde sig förr i tiden för den vanliga människan.

Närpes har dessutom en intressant historia, vilket de många minnesmärken och fornlämningar som finns runtom i trakten vittnar om. En del tilldragelser i Närpes har också satt sina spår i hela Finlands historia. Vid 1900-talets början lossade man gevär som skulle användas för den finländska och ryska motståndsrörelsen från vapenångaren Peter i byn Pjelax, medan man strax före andra världskrigets slut från byn Nämpnäs skeppade ut känsligt, finländskt underrättelsematerial till Sverige, så att det inte skulle falla i sovjetiska händer.

Shopping

I Närpes finns ett varierat shoppingutbud. I stadens centrum finner man allt från varuhus till specialbutiker med försäljning av kläder, presenter och elektronik på en liten yta. På Högback ett par kilometer från stadskärnan finns ytterligare ett centrum med varuhus och butiker. Ute i byarna finns pittoreska byabutiker och gårdsförsäljning av egenproducerade produkter. Kort sagt i Närpes finns något för alla!