Närpiö

Haluatko kokea elävän maaseudun, meren läheisyyden ja aidon pikkukaupunki-idyllin? Suuntaa Närpiöön!

Luonnonkaunis maisema

Seudulle ovat ominaisia viehättävät kylät ja hyvinhoidetut, kauniit talot, avoimet viljelysmaisemat ja kasvihuoneet. Närpiössä jääkauden jälkeinen maankohoaminen on huomattavaa ja metsät ja pellot ovat vanhaa merenpohjaa.

Meri ei ole kuitenkaan koskaan kaukana ja rannikolla on lukuisia pittoreskejä piensatamia punaisine kalastusaittariveineen ja mukavia uimarantoja. Kaupungin läpi ajaessa kohtaa vähän väliä halki maiseman kiemurtelevan Närpiönjoen. Joki virtaa halki lähes koko Närpiön pohjoisesta etelään muodostaen kukoistavan keitaan kukkivine lumpeineen.

Kaupungin keskusta on moderni liikekeskus, jossa voit shoppailla kaikkea elintarvikkeista sisustustavaroihin ja vaatteisiin. Kivenheiton päässä keskustasta löydät joitakin kaupungin suurimmista nähtävyyksistä; kirkon ainutlaatuisine kirkkotalleineen ja Öjskogin puiston kotiseutualueen.

Rikas kulttuurielämä ja vilkas urheilutoiminta

Jos haluat elämää ja liikettä voit osallistua monipuolisiin tapahtumiin ja rikkaaseen kulttuurielämään. Yksi suurimmista tapahtumista on tomaattikarnevaali, festivaali, jossa keskitytään tomaattiin, punaiseen kultaamme. Mutta aktiiviset yhdistykset ja järjestöt järjestävät Närpiössä järjestetään monia muitakin suurempia ja pienempiä tapahtumia. Yksi toimijoista, Närpes Skolmusikkår, tarjoaa usein korkealaatuisia konsertteja kotikentällä, mutta on tunnettu myös kaukana maan rajojen ulkopuolella. Närpiön Teatteri pyörivine katsomoineen ja Frank Mangs Center ovat esimerkkejä muista suosituista tapahtumanjärjestäjistä.

Närpiöllä on paljon tarjottavaa myös urheilusta kiinnostuneelle, esimerkiksi jäähalli ja palloiluhalli talvella.

Vahva yrittäjähenki

Närpiössä vallitsee hyvin vahva yrittäjähenki. Kaupunki on tunnettu lähinnä kasvihuoneistaan, joissa tuotetaan nykyään n. 70 % maamme tomaateista ja kurkuista. Toinen suuri teollisuudenala on kuorma-auto- ja perävaunujen päällirakenneteollisuus. Myös maatalous, turkistarhaus ja kananmunantuotanto ovat huomattavia. Näin suuri yritteliäisyys edellyttää työvoimaa ja Närpiö onkin tunnettu työvoimaa houkuttelevana alueena. Kaupungissa asuu noin 30 eri kansallisuutta.

Ikivanha murre

Suurin osa asukkaista (79%) puhuu äidinkielenään ruotsia, mutta täällä puhuttava ruotsin kielen murre kuulostaa kuitenkin hyvin erilaiselta kuin riikinruotsi. Närpiön murteessa on jäljellä runsaasti vanhoja erityispiirteitä, jotka ovat kadonneet nykyruotsista. Närpiön murteessa ja norjan sekä islannin kielissä on paljon samankaltaisuuksia. Mutta älä huoli – kaikki närpiöläiset ymmärtävät ja osaavat puhua tavallista nykyruotsia. Lisäksi useimmat osaavat myös suomea ja englantia.

Tietoa Närpiöstä

Asukasmäärä: 9479

Pinta-ala: 970 km2

Rantaviiva: n. 700 km

Kielet: ruotsi 79%, suomi 5,5 %, muut 15,6 %

Haluatko tietää enemmän? Lisätietoja Närpiöstä kaupungin kotisivulla: www.narpes.fi

Tietoa

Fakta om Närpes

Invånarantal: 9497

Areal: 970 km2

Strandlinje: ca 700 km

Språk: svenska 79 %, finska 5,5 %, övriga 15,6 %