Jos haluat ihailla saaristoa meren puolelta, voit tehdä retken Selkämerellä sijaitsevalle Gåshällanin saarelle. Saari on parisen sataa metriä leveä ja noin 800 m pitkä. Saaren pohjoispäässä sijaitsee entinen luotsimökki ja eteläosassa käytöstä poistettu merivartioasema. (Gåshällanin eteläosaa kutsutaan myös nimellä Långbådan.) Molempia asemia pidetään nykyään kunnossa vapaaehtoisvoimin. Gåshällan kuuluu Natura 2000-alueeseen. Suurin osa saaresta on lintujensuojelualuetta, eli liikkumisvapaus saarella on rajoitettu pesimäkaudella 1.5.-15.7.

Luotsimökki – laivureiden kohtaamispaikka

Luotsimökki valmistui vuonna 1909 ja on olemassa vielä tänäkin päivänä vaikka Gåshällanin luotsiasema lakkautettiin vuonna 1968. Metsähallitus vuokraa aluetta Skepparklubben Närpes ry:lle, jonka on toiminut Gåshällanilla vuodesta 1970 lähtien. Yhdistyksen jäsenet huolehtivat muun muassa luotsimökin, laitureiden, venevajan, saunan, grillimökin ja leikkimökin ylläpidosta. Kesäisin järjestetään monenlaista toimintaa, kuten esim. avoimien ovien päivä kalakeittotarjoilulla, diplomien jako ja meritanssit. Kesäaikaan Gåshällan on nykyään tärkeä kokoontumispaikka veneilijöille ja muille harrastajille. Gåshällanin kuuluu olla kaikkien käytettävissä. Halukkaat voivat pulahtaa mereen ja nauttia puulämmitteisestä saunasta ja käyttää grillipaikkaa.

Luontoasema Gåshällan

Entisellä Gåshällanin merivartioasemalla toimii keväästä 2006 lähtien Luontoasema Gåshällan ry. Yhdistyksen tavoitteena on edistää ja kehittää saaristoperinteiden ja saaristokulttuurin säilyttämistä huomioiden herkän luonnon ja linnuston Metsähallituksen maa-alueiden käytöstä antamien ohjeiden mukaisesti.

Luontoasema sopii veneilijöille, leirikouluille, yrityksille, yksityishenkilöille, lintuharrastajille, kursseille ja monenlaisille ryhmille. Asema tarjoaa tilauksesta majoitus-, kokous- ja saunapalveluja ryhmille.

Luontoaseman verkkosivut: www.gashallan.fi

  • Gåshällan

Tietoa

Telefon: 
Gåshällan: +358 (0)40 198 9814, Naturstation Gåshällan:
E-post: 
skepparklubben@narpes.fi naturstation@gashallan.fi