Map

Rannikon kalastuskylät

Närpiön on todellinen rannikkopaikkakunta n. 700 km pituisine rantaviivoineen. Närpiössä käyvän tulisi siksi aina tehdä retki saaristoon. Rannikkokylissä on vanhoja kalastuspaikkoja, joissa voi ihailla kauniita vanhoja vene- ja kalastusvajoja, saaristoluontoa ja tietenkin merta. Monin paikoin on myös paikallisia uimarantoja, pieniä kesäkioskeja ja -kahviloita ja jopa saaristoravintola.

Lue lisää

Frank Mangs Center

Tunnettu saarnamies ja kirjailija Frank Mangs toimi 1900-luvulla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja jopa USA:ssa. Hän varttui pienessä Ståbackan kylässä Närpiön eteläosassa. Nykyisin hänen kotitalossaan toimii kurssikeskus. Alueella on Mangsintalo, vanha talonpoikaistalo, jossa vielä löytää jälkiä Frank Mangsista. Puimahuoneessa on suuri auditorio ja huippumodernit ääni- ja kuvalaitteet, sekä keittiö ja ruokasali 120 henkilölle. Eliksen talossa on majoitustilaa. Kurssikeskuksessa järjestetään erilaisia tapahtumia ja sitä voi vuokrata esim. konferenssikäyttöön.  

Lue lisää

Luontoasema Gåshällan

Saaristoa voi ihailla mereltä käsin tekemällä retken Luontoasema Gåshällanille. Entisestä merivartioasemasta kunnostettu luontoasema sijaitsee kallioisella saarella aivan ulkomeren äärellä. Saarella on hyvin kaunis ulkosaaristoluonto rikkaine lintu- ja kasvikuntineen. Metsähallitus on vuokrannut luontoaseman Yhdistys Luontoasema Gåshällan ry:lle, joka tarjoaa luontoasemalla ryhmille tilauksesta majoitus-, kokous- ja saunapalveluja. 

  • Gåshällan
  • Naturstation gåshällan
Lue lisää

Kirkkotallit

Närpiössä ensi kertaa käyvät hämmästyvät suuresti ajaessaan ohi kirkon kaupungin ydinkeskustan jälkeen. Siellä on rivi rivissä pieniä, punaisia, ikkunattomia rakennuksia, yhteensä n. 150. Kyseessä ovat ainutlaatuiset kirkkotallit. Niitä käytettiin entisaikaan hevostalleina kirkon jumalanpalveluksen ajan. Tallit rakennettiin hevosia varten ja pitkien ulkonevien kattojen oli tarkoitus suojata rekiä ja kärryjä. 

Lue lisää

Närpiön kirkko

Närpiön kirkko kuuluu Pohjanmaan keskiaikaisiin kirkkoihin, ja sen vanhin osa rakennettiin v. 1435. Kirkkoa laajennettiin 1770-luvulle saakka useaan otteeseen ristivarsin ja eteishuonein.

Alttaritaulu esittää ristiinnaulitsemista ja sen on maalannut ruotsalainen kirkkomaalari Pehr Hörberg v. 1803. Kirkon ainutlaatuisin esine on 1400-lukuinen krusifiksi. Saarnatuoli on 1730-luvulta, ja kirkon sisällä on säilynyt kuusi hautakiveä 1600-luvulta.

Pitkät kirkkotallirivit, lainamakasiini, pitäjäntupa ja pappila tekevät alueesta ainutkertaisen historiallisen kirkkomiljöön.

Lue lisää

Viljelysmaisema

Jääkausi on muovannut Närpiön viljelysmaisemasta hyvin tasaisen. Maankohoaminen on täällä hyvin havaittavissa. Avoimia maisemia ja peltoaukeita riittää niin kauas kuin silmä siintää. Viljelysmaisemaan kuuluvat myös Närpiön kuuluisat kasvihuoneet, joissa viljellään tomaattia, kurkkua ja muita vihanneksia pimeästä ja kylmästä huolimatta ympäri vuoden. Siellä täällä maisemassa tapaa hyvin hoidettuja punaisia taloja luonteenomaisine valkoisine nurkkalautoineen. Jos haluaa tutustua vanhoihin talonpoikaistaloihin lähemmin, voi vierailla jossakin Närpiön kotiseutumuseoista.

Lue lisää

Pirttikylän kotiseutumuseo

Dahlbackenilla 3,5 km Pirttikylän keskustasta pohjoiseen sijaitsee Pirttikylän kotiseutumuseo. Alueella on monia erilaisia rakennuksia, mm. Ahlholman kartano, jossa on ainutlaatuisia esineitä Bergan lasitehtaalta, Småttgården (maalaistupa 1700-luvulta) sekä taiteilija Viktor Dahlbon ateljee ja koulumuseo. Kesäisin museoalueella järjestetään taidenäyttelyjä ja muita tapahtumia.

Lue lisää

Pirttikylän kirkko

Pirttikylän kirkkoa alettiin rakentaa v. 1781, ja se oli valmiina vihittäväksi käyttöön syyskuussa 1783. Kirkontorni valmistui muutamaa vuotta myöhemmin, v. 1790. Natanael Rönnlundin rakentama saarnastuoli on vuodelta 1818.

Lue lisää

Stella Polaris

Operaatio Stella Polaris oli toisen maailmansodan aikainen salainen operaatio, jonka tarkoituksena oli siirtää arkaluonteista tiedustelumateriaalia Suomesta Ruotsiin, jotta se ei jäisi Neuvostoliiton käsiin. Operaation tukikohta oli Närpiössä pienessä Nämpnäsin kalastajakylässä, josta arkisto laivattiin Ruotsin satamiin. Tämän muistoksi on pystytetty kivimuistomerkki Nämpnäsin Österfjärdsvägenille. 

Lue lisää

Öjskogin Puisto

Öjskogin Puisto on kotiseutualue, jossa on n. kaksikymmentä historiallista museorakennusta. Päärakennus, Bengtsgården, on 1700-luvun maalaistila, jonka sisustus on hyvin säilynyt. Muista rakennuksista mainittakoon Hagan maalaiskauppa, koulutupa, apteekkimuseo, kasvihuonemuseo sekä aitat, riihi ja tuulimylly. Kesäaikana puistossa on opas, ja siellä järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Muina aikoina opastus sopimuksen mukaan. Vuokrattavana on myös ravintola.  

Lue lisää

Ylimarkun kotiseutu- ja postimuseo

Ylimarkussa voi tutustua 1900-luvun alusta peräisin olevaan talonpoikaiskotiin ja lisäksi tuulimyllyyn ja muihin rakennuksiin ja käydä postimuseossa. Täällä avattiin ensimmäinen postitoimipaikka Vaasan ja Kristiinankaupungin välille ja tuolta ajalta on säilynyt runsaasti kuriositeetteja.   

Lue lisää

Ylimarkun kirkko

Ylimarkun kirkko rakennettiin vuosina 1875-1878 seurakunnan saatua v. 1871 keisallisella päätöksellä luvan irrottautua Närpiön seurakunnasta. Arkkitehti Theodor Granstedt määräsi alun perin ulkoseinät maalattavaksi keltaisiksi ja katon tervalla ja punavärillä, mutta arkkitehti Krister Korpelan ehdotuksesta kirkko sai v. 1967 uuden ulkoasun kahdella violetin värisävyllä, valkoisilla kulmalaudoilla sekä harmaansinisillä koristuksilla.

Lue lisää